At opleve bekymring under graviditeten er en helt naturlig del af det at skulle blive forældre, hvad end det er for første eller femte gang. En graviditet kan betragtes som en af livets mange overgangsperioder. I overgangsperioder er der mulighed for forandring og udvikling af relationer. Et barn bliver til og dermed også et forældrepar.
Allerede under graviditeten udvikles følelser og tanker om det kommende barn og dermed begynder den vigtige tilknytningsproces mellem forældre og barn. Men sådanne overgangsperioder er også sårbare, da de ofte får os til at reflektere over tidligere eller nuværende relationer, tidligere traumer, tab eller noget helt andet. Disse refleksioner kan til tider være så komplicerede og forbundet med så meget bekymring, angst eller depression, at de overskygger og vanskeliggør tilknytningsprocessen under graviditeten. Dette kan i sig selv føre til yderligere bekymring over den manglende følelse af tilknytning eller glæde og forventninger. Derfor er det så vigtigt at få sat ord på de ting, der giver anledning til bekymring – hvor store eller små, de end måtte synes.
For nogle kan en tidligere traumatisk fødsel overskygge glæden og forventningerne i en ny graviditet. Andre oplever måske en graviditet præget af for mange bekymringer eller angsttanker, som kan skyldes mange forskellige faktorer.
Det kan hænde, at ovennævnte forhold bevirker, at skabelsen af båndet til det ufødte barn under graviditeten vanskeliggøres. Den gravide kvinde afskærmer sig måske over for såvel barnet som moderskabet. Men heldigvis kan man ofte afhjælpe denne situation.
Du er meget velkommen til at kontakte mig, så vi kan få en snak om, hvad jeg kan tilbyde dig og din partner i denne sammenhæng.