“Din Graviditets” Fødsel

Min uddannelse som jordemoder gør, at jeg ikke kan modstå fristelsen for at se tilblivelsen af min private jordemodervirksomhed som en slags fødsel. Og ”barnet” har fået navnet ”Din Graviditet”.

Jeg har født en del børn selv – og de er blevet forløst både på den ene og anden måde. Som jordemoder har jeg taget imod langt flere børn også med forløsninger både på den ene og den anden måde. Jeg har set lidt af hvert på en fødestue, både fra lejet og stående for enden af lejet. Men fødslen af ”Min Graviditet” ligner ikke noget jeg har prøvet før. Og i virkeligheden er det også lidt tidligt at fortælle om en ”fødsel”, som endnu er i gang.

Jeg ser ”Min Graviditet” som min lille nye baby – og jeg har ellers holdt fast på, at jeg ikke skulle have flere baby’er efter den seneste i juli 2015. Men man har vel et standpunkt til man tager et nyt!  Og lige om lidt kommer den nye ”baby” så til verden, og jeg er allerede helt forelsket og betaget af ”Din Graviditet”, og glæder mig til at fordybe mig give den min kærlighed.

Ideen om ”Din Graviditet” blev nok allerede plantet i min bevidsthed på jordemoderskolen tilbage i 2009. Mit syn på graviditet og fødsel har fra starten været med en enorm respekt og ydmyghed overfor de par, jeg stod overfor. Et ønske om at være medvirkende til at parrene under graviditet og fødsel fik den bedste oplevelse karakteriseret af tryghed, tillid og samarbejde. Derudover har jeg også gerne villet finde tid til en niche i mit jordemoderliv, nemlig at arbejde med sårbare gravide, herunder gravide, der tidligere har oplevet at miste et barn.

Da jeg så blev færdiguddannet i januar 2013 skulle jeg selvfølgelig ud og prøve kræfter med faget. Jeg blev bekræftet i, at jeg elsker at være jordemoder. Både for parrene på fødegangen, og under graviditeten. Og selv om natten!

I de følgende år på fødegangen er tankerne om en kommende privat jordemodervirksomhed stille og roligt vokset i min bevidsthed. Jeg kom også på navnet ”Din Graviditet”. Men i 2015 blev mine idéer parkeret lidt på sidelinjen til fordel for Min Graviditet. Jeg var nemlig gravid med et lille pigebarn, som kom til verden i juli 2015.

Efter barselsorlov vendte jeg I 2016 tilbage til arbejdet på fødegangen, men noget havde ændret sig. For nu var det primært arbejdet med de gravide, der virkelig trak i mig. Det var den gravide helt uden gener eller komplikationer, der ventede sit første barn og bare glædede sig til det hele. Det var den gravide der ventede sit 3. barn og følte sig overvældet af bekymringer og angst på trods af 2 helt ukomplicerede forløb bag sig. Og det var parret, der ventede sig igen, efter at have mistet deres barn i den forrige graviditet.

Jeg blev så optaget af arbejdet med de gravide, at jeg til sidst brugte al min arbejdstid på jordemoder-konsultationerne, og fødegangsarbejdet faldt stille og roligt i baggrunden.

Jeg var dybt engageret i forløbene og synes, det gav rigtig meget mening. Til gengæld gav det desværre ikke så meget mening, at jeg ofte måtte tænke min frokostpause eller overarbejdstimer ind i min planlægning. For den afsatte konsultationstid gav ikke mulighed for, at parrene kunne få det minimum af tid, som jeg synes var nødvendig. Jeg brugte dog gerne den ekstra tid, og det var også helt mit eget valg. Primært fordi jeg simpelthen følte, at mindre ikke kunne gøre det. Men den løsning var naturligvis ikke langtidsholdbar.

Så i løbet af 2018 og 2019 har jeg reflekteret meget over, hvordan jeg gerne ville være jordemoder fremadrettet. Og efter grundige overvejelser blev det tydeligt, at ”Din Graviditet” var det, der optog mine tanker og drømme om fremtiden.

Og lige nu i skrivende stund er jeg så i aktiv ”fødsel” med gode veer, der baner vejen for, at ”Din Graviditet” lige om lidt kommer til verden og bliver min hverdag fremover. Denne gang med roen, tiden og omgivelserne til at gøre tingene, som JEG synes, med 100% respekt og forståelse for den gravide eller det par, jeg sidder overfor.

Min ambition er, at jeg med ”Din Graviditet” skaber et meningsfyldt arbejdsliv for mig selv og vigtigst af alt, meningsfulde forløb og konsultationer, forberedelser mm. for de gravide og par som måtte finde vej til mig, hvad end det drejer sig om fødselsforberedelse til hjemmefødsel eller det svære ved at være gravid igen efter at have mistet. Mit jordemoderhjerte rummer det hele og ønsker brændende at beskæftige sig med netop ”Din Graviditet”.

Jeg har været ”gravid” i snart 10 år med ”Din Graviditet” – Og selvom man så nok må sige, at jeg er gået en del over tid, kan jeg nu se frem til snarlig forløsning, fordybelse og (faglig) frihed.

Jeg håber inderligt, at ”Din Graviditet” bliver taget godt imod i denne verden.

       –   Jordemoder Christina Maltby

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *